Escape Room i Mobilna muzejska mašina u DKC Lamparna – Inspiracija

Escape Room i Mobilna muzejska mašina u DKC Lamparna

Labin
01/06/2020
Natječaj za izbor najboljeg doživljaja, najboljeg autorskog jela i najboljeg suvenira industrijske baštine grada Rijeke
21/07/2020
Show all

Escape Room i Mobilna muzejska mašina u DKC Lamparna

L.A.E. XXI

Vas poziva na otvaranje:

Escape Room „Bijeg iz rudnika“

DKC Lamparna, Labin, 24.7.2020.

Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) u DKC-u Lamparna otvara prvi labinski Escape Room na temu „Bijeg iz rudnika“, koji se provodi u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Trenutno na pet lokacija u Lamparni, a u drugoj fazi, od 2021. godine, na još 2-3 vanjske lokacije oko „šohta“, odigravat će se uzbudljivo, individualno i/ili grupno nadmetanje u brzini izlaska Heroja 21. stoljeća iz mračnih dubina rudnika na svjetlo dana. Kako biste došli do konačnog rješenja morate savladati pet logički povezanih zagonetki i zadataka, razbijati kodove i tražiti tragove.

Escape Room namijenjen je svima koji se žele dobro zabaviti, a pritom i testirati svoje sposobnosti poput logike, opažanja, zaključivanja… Igra je prilagođene za sve uzraste, no s obzirom da zahtijeva određenu razinu znanja i vještina, preporučuje se za starije od 14 godina.

Koncept i izvedba: L.A.E. XXI

Otvaranje u petak, 24.7.2020. u 20:00

Do 31.7.2020., ponedjeljak – petak, od 10 – 14 sati, ulaz je besplatan.

 

MOBILNA MUZEJSKA MAŠINA  (MMM)

DKC Lamparna, Labin, 25.7.2020.

„Mobilna muzejska mašina“ (MMM) umjetnički je projekt Labin Art Expressa XXI, koji se također provodi u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

MMM se temelji se na digitalnoj bazi podataka o rudarstvu i industriji Istre, kog L.A.E. XXI u suradnji s CCN-images, Zagreb, kontinuirano gradi i razvija već više od 10 godina. Radi se o prijenosnoj storry telling mašini, koja putem zvuka, filmskih i video zapisa te fotografija i tekstova priča priču o rudarskom Labinu i Labinštini, njengovoj povijesti i sadašnjosti, ali i budućnosti (projekt Podzemni grad XXI). Dok su njen black box format i multimedijalna forma (zvuk-slika-riječ) više manje čvrsto zadani, interaktivnost MMM omogućuje da sadržaj, kog korisnik mašine vidi i čuje, za svakog posjetitelja bude drugačiji, jer se on stvara i postoji samo dok je korisnik nalazi unutar mašine te dok pomiče svoje tijelo i ruke. Naime, ovaj svojevrstan ‘stroj’ za pripovjedanje ne funkcionira bez fizičke prisutnosti publike (maksimalno dva posjetitelja, do maksimalno 10 minuta), koja aktivira i upravlja ‘strojem’ pomoću vlastite (svjesne ili nesvjesne) kinetičke energije, tj. pomicanjem tijela i pokretima ruku.

Umjetnički koncept:

Sredinom 20. stoljeća, ideja korelacije između umjetnosti, znanosti i tehnologije postala je jedan od vodećih smjerova u suvremenoj umjetnosti, te je evoluirala do točke gdje je (nažalost) nemoguće više razlikovati umjetnički sadržaj/poruku od forme/medija. Slijedeći McLuhanovu definiciju medija, koja iako zanimljiva, danas u 21. stoljeću u najboljem slučaju nije najbolja, mnogi novomedijski umjetnici, bombardirani novim tehnologijama i novim komunikacijskim medijima, nesvjesno su pretvorili medij u poruku, ili su pak utjecali da publika/konzumenti postanu više zainteresirani za mogućnosti/performanse medija/tehnologije nego za sadržaj/poruku, koja bi kroz medij trebala biti odaslana.

Stoga je projekt MMM doista potpuno interaktivan koncept: ne radi se samo o PRITISNI GUMB-POVUCI POLUGU-DOBIJ REZULTAT konceptu, već sudionik treba pomicati svoje tijelo i ruke da kreira jedinstvenu vlastitu priču, čime se u potpunosti onemogućuje pasivnost, koja danas često karakterizira konzumaciju ‘interaktivnih’ novomedijskih radova. Jedna od glavnih premisa ovog projekta jest da je osobni doprinos svakog posjetitelja/sudionika od največeg značaja za postojanje i trajanje MMM kao umjetničkog rada. Naime, MMM ne postoji bez fizičke prisutnosti korisnika, jer je za njenu aktivaciju i funkcioniranje potrebna njegova kinetička energija.

Koncept: L.A.E. XXI

Izvedba: Sandro Đukić i CCN-images d.o.o., Zagreb

Otvaranje u subotu, 25.7. u 21:00. Ostaje otvoreno do 31.7.2020., ponedjeljak – petak, od 10 – 14.

 

Projekt prekogranične suradnje INSPIRACIJA – Revitalizacija gradova industrijske baštine za proboj kulturnog turizma u Trbovlju, Slovenskoj Bistrici, Labinu i u Rijeci
Vodeći partner: Občina Trbovlje (SI)
Ostali partneri: Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Naj Tura d.o.o. (SI), L.A.E. XXI,  Subjekt d.o.o., Urbanex d.o.o., TZ Grada Labina (HR)
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Comments are closed.