Najava testne ture u Rijeci – Inspiracija

Najava testne ture u Rijeci

Testna tura Slovenska Bistrica, 16.9.2020.
18/09/2020
3. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI (IAB 2020)
25/09/2020
Show all

Najava testne ture u Rijeci

Projekt Inspiracija, programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, uspostavlja prekograničnu kulturnu-turističku rutu od Slovenske Bistrice do Trbovlja, Labina i Rijeke. Na ruti će se posjetitelji upoznati s bogatom zanatskom i industrijskom baštinom gradova od Pohorja do Jadrana, koja će biti predstavljena na originalan način i uz pomoć moderne tehnologije. Osnovane su atraktivne turističke točke na ostacima nekad uspješnih industrija te su pripremljeni razni kulturni, umjetnički i društveni događaji. Moderne informacijske točke i sobe za bijeg pružaju posjetiteljima jedinstven doživljaj i interaktivna iskustva.

U okviru projekta Inspiracija, u utorak 29.09.2020. godine provest će se testna tura kroz lokacije industrijske baštine grada Rijeke. Svrha testne izvedbe ponude jest prikupiti povratne informacije ciljnih skupina o zanimljivosti ponude, doživljajima, eventualnim nedostacima i prijedlozima za poboljšanje.

Program testne ture u Rijeci dana 29.09.2020.:

9h00 – polazak s Trga bana Jelačića uz kompleks Rikard Benčić do Industrijske ulice i ulice Milutina Barača – panoramska vožnja te vožnja prema Opatiji

10h00 – polazak drvenom bracerom prema Rijeci (panoramska vožnja uz kamenolome Preluk i Kantrida, brodogradilište 3. Maj, lansirnu rampu Torpeda, rafineriju do samog ulaska u luku)

11h30 –  iskrcaj u luci (ovisno o raspoloživosti gatova što određuje kontrolni toranj u luci Rijeka) te šetnja do skladišta gdje je izložba Torpedo

12h00 – 13h00 vođeni razgled izložbe Muzeja torpeda

13h00 – 14h00 šetnja Rijekom uz Kapucinsku crkvu, palaču Ploech, Dolac, Tunel, Koblerov trg

14h00 – Ručak

15h30 – polazak autobusom prema Trsatu

15h45 – pogled s Trsata na nekadašnju klaonicu, kožaru i tvornicu papira

16h30 – povratak na Jelačićev trg  

Nadamo se da ćete se nam pridružiti na testnoj turi u Rijeci i provesti prekrasan dan pun zanimljivih doživljaja.

Ispod je nekoliko fotografija industrijske baštine Rijeke (foto: Inspiracija, TZG Rijeka)

 

Najavljujemo i slijedeće dvije testne ture:

Datum naknadno /ovisno o vremenskoj prognoziElektričnim biciklom kroz industrijsku baštinu grada Rijeke 

Zahvaljujući svojem strateškom položaju i blizini središta europske moći u prošlosti, ali i smještaju u dijelu Kvarnera koji je relativno zaštićen od vjetrova i utjecaja mora, Rijeka je oduvijek bila želja brojnih vladara i uprava. Od Rimljana, preko Devinskih grofova i Frankopana do Habsburgovaca, „grad koji teče“ se razvijao i rastao uz bok brojnim svjetskim industrijskim metropolama. I dan danas brojna zdanja svjedoče o snazi riječke industrijalizacije kroz stoljeća, a kao podsjetnik na to poslužit će biciklistička tura električnim biciklima kojom ćemo obići neke od lokaliteta važnih za bogatu riječku industrijsku povijest.

14.10.2020.Kružna tura Labin i Rijeka

U interaktivnoj jednodnevnoj turi obići ćemo oba hrvatska grada na kulturno-turističkoj ruti Inspiracija. Kroz edukativne i zabavne situacije zanimljivi likovi upoznaju posjetitelje sa svakodnevicom rudara i njihovih obitelji te zatim svi zajedno odlaze dublje u prošlost kako bi naučili o velikanima labinskoga kraja. U Rijeci ćemo naučiti više o bogatoj industrijskoj baštini kroz vožnju prvom prometnicom koja je povezivala Rijeku s Opatijom, ukrcat ćemo se na drveni brod star preko 120 godina s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku. Šetat ćemo uz velebne palače koje pričaju priče o nekadašnjem raskošnom i bogatom društvenom životu riječkih industrijalaca. Pridružite nam se i upoznajte Labin i Rijeku te ljude koji su ih stvarali kroz jednu novu i nadasve zanimljivu perspektivu.

Comments are closed.