Provedba testne ture u Slovenskoj Bistrici u okviru projekta Inspiracija – Inspiracija

Provedba testne ture u Slovenskoj Bistrici u okviru projekta Inspiracija

Produljenje roka natječaja za izbor najboljeg doživljaja, najboljeg autorskog jela i najboljeg suvenira industrijske baštine grada Rijeke
13/08/2020
Festival industrijske baštine u Slovenskoj Bistrici
02/09/2020
Show all

Provedba testne ture u Slovenskoj Bistrici u okviru projekta Inspiracija

Projekt Inspiracija, program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, uspostavlja prekograničnu kulturnu-turističku rutu od Slovenske Bistrice do Trbovlja, Labina i Rijeke. Na ruti će se posjetitelji upoznati s bogatom radničkom i industrijskom baštinom gradova od Pohorja do Jadrana, koja će biti predstavljena na originalan način i uz pomoć moderne tehnologije. Osnovali smo atraktivne turističke točke na ostacima nekad uspješnih industrija i pripremili razne kulturne, umjetičke i društvene događaje. Moderne informacijske točke i sobe za bijeg pružaju posjetiteljima jedinstven doživljaj i interaktivna iskustva.

U okviru projekta Inspiracija, 16.9.2020. godine provest će se testna tura gradom jedinstvene radničke baštine na kulturno-turističkoj ruti u Slovenskoj Bistrici. Svrha testne izvedbe ponude jest prikupiti povratne informacije ciljnih skupina o zanimljivosti ponude, doživljaja, eventualnim nedostacima i prijedlozima za poboljšanje.

Program testne ture u Slovenskoj Bistrici:

8:00 – Polazak iz Ljubljane na dogovorenom mjestu

9.30 – Dolazak u Slovensku Bistricu, dobrodošlica, posjet informacijsko-interpretacijskoj točki i posjet Escape Roomu

10.15 – Polazak prema Pragerskom

10.30 – Dolazak u Pragersko, posjet vodenom tornju, izgrađenom od opeke i muzejskoj lokomotivi, posjet glinokopnim jezerima i predstavljanje povijesti i tradicije korištenja gline

11.45 – Polazak iz Pragerskog, vožnja do Slovenske Bistrice

12.00 – Povratak u Slovensku Bistricu, prezentacija i degustacija ”Sladke zajemalke” (nagrađivanog kulinarskog jela u okviru natječaja Inspiracija) u dvorištu Bistričkoga grada

12.30 – Posjet Centru domače in umetnostne obrti, prezentacija centra i tradicije izrade proizvoda od gline, prezentacija tradicionalnih bistričkih keramičkih proizvoda, radionica formiranja proizvoda od gline i razgled izložbe u sklopu Festivala industrijske baštine

14.15 – Kratka šetnja i razgled centra Slovenske Bistrice na putu do mjesta za ručak

14.45 – Ručak

16.00 – Povratak u Ljubljanu, dolazak u kasnim popodnevnim satima

 

Sudjelovanje na testnoj turi u Slovenskoj Bistrici je besplatno za sudionike. Zbog ograničenog broja mjesta, rezervirajte svoje mjesto.

Prijave i dodatna pitanja prihvaćaju se na e-mail adresi: projekti@najtura.si

Prijaviti se možete do petka, 11.9.2020.

 

Nadamo se da ćete se nam pridružiti na testnoj turi u Slovenskoj Bistrici i provesti prekrasan dan pun zanimivljih doživljaja.

Ispod se nalazi nekoliko fotografija proizvoda izrađenih od gline iz Slovenske Bistrice (foto: Inspiracija, CDUO, TD Breza):

 

 

Najavljujemo i sljedeće dvije testne ture:

30.9.2020.Trbovlje

Posjetit ćemo grad u srcu zelenih brežuljaka, gdje se na svakom koraku može pratiti baština dva stoljeća rudarstva. Trbovlje danas ide putem novomedijske umjetnosti i predstavlja baštinu inovativnom tehnologijom koju će nam s ponosom predstaviti.

15.10. – 16.10.2020.Trbovlje i Slovenska Bistrica

Na dvodnevnoj turi obići ćemo oba slovenska grada na kulturno-turističkoj ruti Inspiracija. U Trbovlju ćemo ući u njihovo podzemlje, ali istodobno upoznati njihovu rudarsku priču, preko tranzicije u novomedijski grad. Posjetit ćemo festival novomedijske umjetnosti Speculum Artium koji svakog listopada u Trbovlje dovodi umjetnike, znanstvenike i poslovne ljude iz cijelog svijeta. U Slovenskoj Bistrici saznat ćemo više o bogatoj tradiciji obrta, koja je značajno utjecala na razvoj grada na rubu pohorskih šuma, a zatim se okušati u interaktivi igri Escape room – bijeg iz tvornice.

Comments are closed.