Testna tura Trbovlje, 30.9.2020. – Inspiracija

Testna tura Trbovlje, 30.9.2020.

Testna tura Rijeka, 29.09.2020.
02/10/2020
FESTIVAL INDUSTRIJSKE BAŠTINE u sklopu FESTIVALA ZNANOSTI U RIJECI 12.-17.10.2020.
06/10/2020
Show all

Testna tura Trbovlje, 30.9.2020.

30. rujna 2020. godine projektni su partneri proveli drugu testnu kulturno-turističku turu po jednom od gradova jedinstvene industrijsko-rudarske baštine – Trbovlju. Novinare iz slovenskih medija i turoperatore smo pozvali da sudjeluju na ruti. Program u Trbovlju je bio raznolik – posjetili smo dimnjak Termoelektrarne Trbovlje, koji je s 360 m najviši dimnjak u Europi, ušli u njegovu unutrašnjost i uz pomoć VR tehnologije napravili vrtoglavi uspon na vrh dimnjaka. Uslijedio je posjet bivšoj rudarskoj koloniji Njiva, gdje smo upoznali svakodnevni život rudarskih obitelji, isprobali rudarsku kavu i okušali se u hodanju na štulama. U virtualnom muzeju 4. dritl ušli smo u rudnik, gdje su nas čekala dva rudara i uživo opisala nekadašnji rad u rudniku. Iz podzemlja smo se ponovno popeli na površinu i posjetili Park kulture s info točkom projekta Inspiracija. Vidjeli smo monolit – prvi u Sloveniji i kušali kavu ”Crno zlato”, nagrađivani suvenir na natječaju Inspiracija. Inovativne tehnologije upoznali smo izbliza u laboratoriju RUK, gdje je svoje vještine, također, demonstrirao robot. Upoznali smo i dizajnericu koja stvara jedinstveni nakit od ugljena. Tijekom cijelog dana jeli smo tipična rudarska jela: funšterc, grenadirmarš i jetrenu kobasicu.

Posjetitelji su upoznali rudarsku i industrijsku baštinu Trbovlja uz pomoć lokalnih vodiča, bivših rudara, ponuđača i umjetnika.

Na turi su sudjelovali novinari i blogeri iz medija: MMC RTV, Slovenia in colours, Moj kovček, blog Interus, Radio Slovenija, Revija Horizont.

Comments are closed.